jacekmat napisał(a):Z programów tych nie moge skożystać bo angelski u mnie na poziomie 0
W porzadku
jacekmat napisał(a):Nie wiem, o co ci idzie logiczne, że gdybym znał się na tym dobrze to tu dupy nikomu bym nie zawracał gdybyś poczytał moje posty uważniej byłoby mi miło
Staram sie lewizny nie odwalac....Po co od arzu ten sarkazm z Twojej strony???
Mam na mysli to iz od zera jest bardzo ciezko....Potrzebna jest chcociaz minimalna wiedza.....A propo programow tych co podalem....Sa to polecane przez userow ktorzy z tego korzystali....Ja sma innych nie znam, faktem jest ze najlepsze narzedzia sa in English.....Chocby takie EasyRecovery jest po polsku ale mozliwosci zaawansowane tego programu sa znikome(mam na mysli cit bardziej profesjonal).....Wypadaloby zaczac od tego:
cos na ten temat wiem, ale Ty musialbys chcoiaz wiedziec co robisz, a nie tylko powetarzasz moje kroki
MBRWork
Darmowy program MBRWork http://www.terabyteunlimited.com jest stosunkowo uniwersalnym, a jednocześnie prostym w obsłudze narzędziem uruchamianym spod DOS. Poniżej podaję listę dostępnych poleceń, w kolejności, w jakiej są one wyświetlane w jego menu:
1. Backup First Track - wykonanie kopii pierwszej ścieżki dysku do pliku. Plik wynikowy wielkości 32.256 bitów - zawierający kopię sektorów od 0...62 - otrzyma nazwę backx.bin, gdzie x oznacza numer dysku od 0 do 3.
2. Restore First Track - przywrócenie zawartości pierwszej ścieżki dysku z pliku. Uwaga! Nazwa pliku jest automatycznie dobierana w zależności od numeru aktualnie edytowanego dysku z zakresu backx.bin, gdzie x oznacza numer dysku od 0 do 3.
3. Reset EMBR area to zero - wyzerowanie zawartości obszaru EMBR, tj. sektora 1-62 (licząc od zera). Jest to obszar wykorzystywany przez wiele programów służących do uruchamiania systemów operacyjnych (np. popularne Lilo), a także przez... wirusy. Przypominam, że pierwsza partycja może się zaczynać dopiero począwszy od sektora numer 63.
4. Reset MBR to zero - wyzerowanie zawartości MBR, tj. sektora 0 dysku (zawierającego m.in. tabelę partycji). Opcja przydatna w przypadku problemów z założeniem partycji na dysku.
5. Install standard MBR Code - zapisanie do MBR standardowego kodu startowego, uruchamiającego system z aktywnej partycji. Odpowiednik polecenia fdisk /mbr. Uwaga! Operacja ta - podobnie jak polecenie fdisk /mbr - usuwa podpis dysku, dlatego w systemach W2k/XP należy raczej używać polecenia fixmbr dostępnego spod Konsoli naprawczej. Usunięcie podpisu dysku skutkuje (w tych syste-mach) ponownym przydzieleniem literek do wszystkich partycji.
6. Set a partition active - ustawienie wybranej partycji jako aktywnej. Polecenie to dostępne jest też z linii poleceń.
7. Change active hard drive -zmiana aktualnie edytowanego napędu dyskowego.
8. Remove EZ-Drive - usuwanie kodu programu EZ-Drive. Polecenie dostępne tylko po uruchomieniu programu z dyskietki startowej i tylko po wykryciu obecności kodu EZ-Drive w MBR dysku.
9. Edit Partition Entry - pozwala na bezpośrednią edycję pól tabeli partycji.
A. Recover MS Partitions - niezwykle przydatne polecenie pozwalające na wyszukanie usuniętych partycji FAT, HPFS, NTFS oraz partycji rozszerzonych. Opcja dostępna jest tylko w przypadku braku wpisów do tabeli partycji (tabelę partycji można uprzednio wyzerować poleceniem 4). Partycje identyfikowane są na podstawie ich odnalezionych sektorów startowych. Program wyszukuje wyłącznie partycje zaczynające się - zgodnie z zaleceniami Microsoftu - wraz z początkiem nowego cylindra dysku.
C Capture Sectors - zrzucanie wybranych sektorów do pliku (do 64 sektorów).
R. Restore Sectors - przywracanie sektorów ze wskazanego pliku (do 64 sektorów).
T. Transfer Sectors - kopiowanie dowolnej liczby sektorów z dysku na dysk. Polecenie przydatne przy wykonywaniu dokładnej kopii partycji bądź całego dysku np. przed jego naprawą.
E. Exit - zakończenie pracy z programem.
MBRWork jest także bardzo sprawnym narzędziem służącym do wyszukiwania usuniętych partycji (opcja A - Recover MS Partitions). Proces wyszukiwania opiera się na analizie zawartości sektorów rozpoczynających kolejne cylindry dysku. Jeżeli partycje były zakładane jakimś niestandardowym narzędziem (np. linuxowy Fdisk), które nie trzyma się powyższej reguły i umiejscawia początki partycji w przypadkowo wybranych miejscach dysku, to ich odnalezienie może okazać się niemożliwe. W takim przypadku proponuję użycie innego narzędzia, np. programu "BootIt" i jego polecenia Undelete, bądź darmowego programu Testdisk http://www.cgsecurity.org/.
"MBRWork" jest niezwykle przydatnym narzędziem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że program ten wykonuje kopię jedynie pierwszej ścieżki dysku. Jest to wystarczające zabezpieczenie w przypadku, kiedy na dysku znajdują się wyłącznie partycje podstawowe (których początek i koniec zdefiniowany jest w tabeli partycji); jeżeli jednak istnieje także partycja rozszerzona z dyskami logicznymi, gdzie - jak pamiętamy z omówienia ich budowy - początek i koniec kolejnego dysku logicznego jest zdefiniowany w sektorze startowym dysku go poprzedzającego, to do przywrócenia oryginalnego układu partycji niezbędne będzie także posiadanie kopii sektorów startowych wszystkich dysków logicznych. MBRWork nie pokazuje nam niestety położenia dysków logicznych, musimy więc użyć innego narzędzia, takiego jak na przykład program DFSee.
A wszystko i tak wraca do paru pkt o ktorych napisalem wczesniej
PZDR