Mam w pracy powyższą drukarkę. W środku znajdują się 4 tonery do druku kolorowego (czarny, czerwony, zółty, niebieski). Podajnik papieru jest na froncie od spodu drukarki (szuflada). Papier albo z przodu albo gdzieś z tyłu jest wciągany do druku, przechodzi na przedniej ściance na czarnej, foliowej taśmie przed tonerami i prawdopodobnie już bez żadnych wędrówek wychodzi górą.
Od jakiegoś czasu drukarka ta zaczęła brudzić. Brudzi z reguły w kolorach czerwonym i czarnym. Niewprawiony może tego nie zauważyć, ale różnicę rzeczywiście widać np. porównując przód kartki (który przeszedł przez drukarkę na przeciw tonerów) z tyłem. Wygląda to tak jak hmm... Taka delikatna mgiełka, kurz na kartce. Kolory się nie wyróżniają, ale można dostrzec nutę czerwonego. Musiałem już wyczyścić całą czarną folię, po której przesuwa się papier, bo była cała w tym "kurzyku". Wyczyściłem też głowice tonerów i całe tonery. Nic to nie dało, problem nadal się pojawia.
I teraz moje pytanie: czy ktoś spotkał się z takim problemem w tej lub podobnej drukarce? Czy wychodzi to np. z zabrudzonych wałków od podajnikia kartek? U góry na pewno jest wszystko czyste, z resztą u góry są tylko dwa czy trzy, centymetrowej szerokości wałki, a kartka jest brudna po brzegi. Czy może to być problem z tuszami? Tusze są oryginalne i nie wyglądają na uszkodzone lub coś w tym stylu.
Proszę o pomoc.