Dwa-trzy tygodnie temu zakupiłem sobie nowy komputer. 1 GB Ram Kingston, 3,06 Intel Pentium IV, dysk 160 GB 7200 obrotów.
Karta graficzna to, jak przedstawił mi sprzedający - Radeon X300. Jednak w każdym programie wykrywa mi, że jest to karta Radeon X200 SERIES. I tutaj mam pytanie - czy do serii X200 wlicza się Radeon X300 i wyższe? Czy zostałem oszukany?
Ale idę dalej. Karta rzeczywiście ma te 256 megabajtów ramu. Może i nie jest to karta potężna, bo ma 2 PixelShadery i w ogóle nie zaliczą się do super mocnych, ale jednak jakieś możliwości lepsze miec powinna. Lepsze... Mam na myśli to, że moja poprzednia karta w starym komputerze - Radeon 9250 128 MB spełniała ciągnęła PES 6 na średnich detalach w rozdz. 800x600 - i chodziło świetnie. Tak samo było z Fifą 2007. Te gry, przy podobnych, jak i zmienianych ustawieniach - chodzą u mnie fatalnie. PES 6 chodzi bardzo, bardzo wolno na najniższych detalach i najgorszej rozdzielczości. W Fifie są rozmazane koszulki piłkarzy.
Test Drive Unlimited - nawet na najniższych detalach i najniższej rozdzielczości skacze, nie chodzi płynnie. Nawet animacje (w filmiku) chodzą źle, wolno. W Battlefielda 2 muszę grac na najniższych detalach, ale chodzi płynnie. Dziwi mnie to, że BF2 i TD:U mają podobne wymagania...
Możecie mi w jakikolwiek sposób pomóc/doradzic? Szczególnie boli mnie to, że Test Drive mi nie działa jak powinien, a wydałem na niego blisko stówę. W ogóle, martwi mnie to że mogłem zostac wprowadzony w błąd przy zakupie (o czym pisałem wyżej).
Jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie - komputer to HP Pavilion.
Pozdrawiam, i liczę na waszą pomoc. M.
----------------------------------------
Przepraszam za brak składu i ładu w tym poście, ale właśnie wróciłem z pracy po 14 godzinach harówy i padam z nóg