Swat napisał(a):A bedzie od 24 lat
chwila chwila... Będą 3 kategorie na motorek

A1, A2 i A. A1 pozostanie bez zmian, A2 będzie od 18 lat i maksymalnie do 50 KM (uwierz mi to jest już dość sporo jak dla kogoś kto dopiero zaczyna zabawę z motocyklem - sportowe 250 cmm poleci nawet ponad 2 paki.. ;] ), natomiast A ma być dostępna dla osób które ukończyły 20 rok życia i mają kategorie A2 lub dla osób które ukończyły 24 rok życia i nie maja w ogóle prawo jazdy na motocykl.
To jest bardzo dobre rozwiązanie... Przynajmniej bogate dzieciaki które skończą 18 lat nie będą latały na litrach które maja ponad 150 KM.... Chociaż osobiście uważam że osoby które ukończyły 24 rok życia nie powinny dostawać od razu A, tylko A2 na 2 lata i dopiero kolejny egzamin na A.
Swat napisał(a):prawko nie bedzie dożywotnie
I bardzo dobrze... Zabiorą wszystkie prawa jazdy dziadkom po 70... Strach takich wyprzedzać bo nie wiadomo czy jeszcze widzi czy już nie...
Sam mam okresowe prawo jazdy ze względu na to że noszę okulary i jakoś nie czuję się gorszy czy coś takiego.. Tylko po 4 latach muszę się wybrać do lekarza i zrobić badanie wzroku, a później do wydziału komunikacji o wyrobienie nowego plastiku.. Tyle w temacie..

Swat napisał(a):i w ogole syf kiła i mogiła
W końcu ktoś się wziął za ustawę o ruchu drogowym. Obecna jest z 1997 roku z poprawkami ! Samochodów coraz więcej na drogach a prawo stoi w miejscu...
^Wulf napisał(a):nowa ustawa będzie obowiązywać od nowego roku. ;d
Również słyszałem że ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.

suzuki-92 napisał(a):ehh chwila bo się zakręciłem to o prawko na auto czy na motor chodzi ??
Nowości będą w kat. A i B..